piątek, 24 lipca 2015

Przepis na domowe mleko ryżowe

Mleko ryżowe to mleko roślinne, stanowiące idealny zamiennik dla mleka krowiego. To zatem wspaniały produkt nie tylko dla wegan i wegetarian, lecz przede wszystkim dla alergików - tych z nietolerancją laktozy, nie mogących pić mleka krowiego. Czy można wykonać je samodzielnie, we własnym domu? Jeśli tak, to jak to zrobić?

Mleko ryżowe, które można kupić w sklepie, zwykle w procesie produkcyjnym wzbogacono o dodatkowe witaminy oraz składniki mineralne. Z tego powodu (ze względów zdrowotnych) raczej poleca się je kupować. Jednakże w mleku ryżowym przygotowanym samodzielnie w domu można odnaleźć taką samą ilość wapnia, jak w jego sklepowym odpowiedniku. Jeśli właśnie wapń to główny cel jego przygotowania, można z powodzeniem wykonać je samemu.

W jaki sposób? To bardzo proste! Przede wszystkim należy zaopatrzyć się w brązowy ryż. Po ugotowaniu około 100 gramów ryżu, należy go odcedzić i dodać około litr wody. Następnie całość zmiksować, pamiętając o dodaniu opcjonalnie dla smaku na przykład cynamonu lub ekstraktu waniliowego. Można zdecydować się na dowolny aromat, pasujący do całości. W ten sposób można uzyskać pyszne mleko ryżowe - zdatne do picia przez około 5 dni, jeśli włoży się je do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz