poniedziałek, 13 lipca 2015

Miód lawendowy – dlaczego warto go jeść?

Spożywanie miodu lawendowego to sposób na zachowanie dobrego zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Dlaczego? I w czym można upatrywać tak wielu leczniczych właściwości tego rodzaju miodu?


MIÓD LAWENDOWY – CO TO TAKIEGO?


Miody to słodkie produkty spożywcze, wykonywane przez pszczoły w wyniku przetwarzania nektaru roślin miododajnych lub też wydzielin z liści drzew iglastych. Jeśli chodzi o miód lawendowy, to produkt wytwarzany przez pszczoły z nektaru lawendy prawdziwej, rosnącej w naszym klimacie w uprawie i kwitnącej w lipcu.

Miód lawendowy to produkt zawierający cukry proste, witaminy oraz sole mineralne. Należy zwrócić szczególną uwagę na olejek eteryczny, odpowiadający za zapach, smak oraz wiele zdrowotnych właściwości. Jakich?


MIÓD LAWENDOWY – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE


Warto spożywać miód lawendowy, ponieważ dzięki niemu łatwiej poradzić sobie z bezsennością, uspokoić skołatane nerwy i pomóc zestresowanemu organizmowi nieco się zrelaksować. Ponadto spożywanie miodu przez osoby o obniżonej odporności albo walczące na przykład z przeziębieniem, pomaga zwiększyć odporność i szybciej poradzić sobie z chorobą. 

Miód lawendowy to ponadto wspaniałe panaceum na ból głowy, kłopoty z sercem, układem krążenia, nadciśnieniem oraz mocno swędzącymi ugryzieniami owadów. Dzięki niemu można także szybko pozbyć się opuchlizny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz