środa, 26 sierpnia 2015

Odmiany czerwonej herbaty

Czerwona herbata słynie ze swych właściwości zdrowotnych. Jest czymś pośrednim między herbatą czarną a zieloną, a przygotowywany z niej napar wzmacnia organizm i przyspiesza przemianę materii.

Można wyróżnić trzy rodzaje czerwonej herbaty. Pierwszym z nich jest Formos, charakteryzujący się tym, że jest niefermentowany albo półfermentowany. Herbata produkowana jest w Chinach oraz na Tajwanie. Proces jej obróbki rozpoczyna się od więdnięcia liści, które po utracie wilgotności są umieszczane w specjalnych koszach, którymi co jakiś czas należy potrząsać.

Czerwona herbata z Tajwanu nazywana jest Formosem i wyróżniają się ciemną barwą przygotowywanego z niej naparu. Należy również wymienić Jade Oolong. Pochodzi z południowego Tajwanu, a po zalaniu jej liści wodą, napar przybiera żółtawy kolor. Herbata charakteryzuje się przyjemnym smakiem i kwiatowym, subtelnym aromatem.

Najbardziej cenionym gatunkiem, który również uważa się za rodzaj czerwonej herbaty jest Pu-erh. Rodzaj ten pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Produkowana jest z dużych liści Camellia sinensis, a proces jej leżakowania trwa od kilku do nawet kilkunastu lat. Herbata Pu-erh posiada bardzo intensywny smak oraz mocy zapach oraz wyróżnia się dużą zawartością związków polifenolowych, dzięki czemu zachowuje wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz