piątek, 3 lipca 2015

Miód akacjowy – idealny na problemy trawienne

Miód akacjowy to znany od wielu pokoleń specyfik, skutecznie radzący sobie z problemami trawiennymi. Na co dokładnie pomaga? Oto kilka informacji o tym niezwykłym i smacznym produkcie.

Miód akacjowy to biały, kremowy lub jasnożółty produkt, o bardzo słodkim smaku i zapachu kwiatów akacji, z których pyłków powstaje.

Jeśli chodzi o jego właściwości zdrowotne, przede wszystkim należy wymienić te o działaniu odkażającym, dzięki którym można sobie poradzić z zakażeniami ropnymi skóry oraz te o działaniu uodparniającym i wspomagającym leczenie chorób górnych dróg oddechowych. A więc miód akacjowy to nieoceniona pomoc przy kaszlu, zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, czy przeziębieniu.

Najbardziej znane zastosowanie miodu akacjowego wiąże się jednak z jego zbawiennym wpływem na układ pokarmowy człowieka. Można go zatem stosować w trakcie leczenia wrzodów żołądka i dwunastnicy, w stanach zapalnych żołądka i jelit, a także przy zaburzeniach trawienia. To także znakomite lekarstwo na problemy z wątrobą (usprawnienie jej pracy), jak również przy nadkwaśności i odczuwaniu skurczy. Warto wiedzieć także o jego właściwościach moczopędnych i przeciwzapalnych, przez co od dawna wykorzystywano go do leczenia stanów zapalnych układu moczowego – między innymi nerek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz