czwartek, 14 maja 2015

Miód manuka - co trzeba o nim wiedzieć?

Każdy miód ma właściwości lecznicze i wszyscy o tym wiedzą. Na rynek wszedł niedawno oryginalny miód manuka, który zawiera czynną substancję niewystępującą w takim stężeniu w spożywczych produktach. Jego cena jest wysoka w porównaniu do innych miodów, jednak często jest kupowany nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale także niezwykły aromat.

Miód manuka sprzedawany jest zwykle w dość niewielkich opakowaniach. Cena za jedno wynosi zwykle około pięćdziesięciu złotych, jeśli mowa o produkcie oznaczonym jako MGO 30+. Im większa liczba, tym zwykle wyższa cena. Jednak ilość substancji czynnej w słoiczku nie ma znaczenia, jeśli miód manuka ma być jedynie dodatkiem do posiłku. Na cenę tego produktu może także wpłynąć fakt, iż jest on sprowadzany z dość daleka. Z krzewu manuka miód otrzymuje się w Nowej Zelandii, warto więc sprawdzić kraj pochodzenia na słoiku, by nie kupić podróbki.

Jeśli celem jest poprawa zdrowia, miód manuka powinno się spożywać kilka razy dziennie. Ograniczenie w jego jedzeniu jest spowodowane jego smakiem (bardzo słodkim), nie właściwościami. W celach wyłącznie spożywczych można dodawać go do dań tak samo jak zwykły miód. Warto rozważyć słodzenie nim herbaty, ponieważ jest zdrowszy niż cukier. Dotyczy to zresztą także innych miodów.

Według zwolenników miód manuka można spożywać nawet po umyciu zębów i nie będzie on powodował próchnicy. Jednak bezpieczniej jest robić to tylko w ramach kuracji, a w przypadku zwykłego spożywania jednak zachować podstawową higienę jamy ustnej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz