czwartek, 14 maja 2015

Czym wyróżnia się biała herbata?

Biała herbata uważana jest za najszlachetniejszą z herbat. Powstaje z młodziutkich pąków i listków herbaty chińskiej. Pąki i listki zbierane są wczesną wiosną z krzewów, które wcześniej osłonięto przed promieniowaniem słonecznym. Osłony są konieczne w celu zablokowania procesu produkcji chlorofilu nadającego herbacianym listkom intensywnie zielony kolor. Stosunkowo niewielka ilość chlorofilu oraz eliminacja procesu fermentacji (listki i pąki poddawane są naturalnemu wysuszeniu) nadają herbacie jej jasny, bladożółty kolor.

Walory smakowe białej herbaty i sposób parzenia

Prawidłowo zaparzona, biała herbata ma bardzo łagodny, pozbawiony goryczy smak. Jej kolor jest jasny, żółtawy. Najszlachetniejszą z białych herbat – herbatę Baihao Yinzhen można natomiast rozpoznać po tym, że po jej powierzchni pływają włoski z listków.Podobnie jak inne gatunki herbat, białą herbatę można zaparzać kilkukrotnie – maksymalnie 3 razy. Listki należy zalać gorącą wodą w temperaturze od 85 do 90 stopniu i zaparzać przez mniej więcej 5 minut. Długość parzenia wpływa na smak i barwę herbaty. Im dłużej listki przebywają w ciepłej wodzie, tym więcej barwy i aromatu uwalniają, co ma niebagatelny wpływ na walory smakowe przygotowanego naparu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz