wtorek, 23 lutego 2016

Zastosowanie trawy cytrynowej w kuchni



Mieszkańcy krajów azjatyckich czy afrykańskich często wykorzystują różne rośliny, dość egzotyczne dla nas, w swojej kuchni. Warto czasem sięgnąć po takie inspiracje i nadać znanym potrawom zupełnie nowy smak.

Coraz chętniej sięgamy choćby po trawę cytrynową, która oprócz wielu właściwości leczniczych, ma także szerokie zastosowanie kulinarne. Ta aromatyczna oraz orzeźwiająca przyprawa najczęściej i najchętniej używana jest do wszelkiego rodzaju herbat, często zamiast tradycyjnej cytryny lub w formie osobnego naparu, a także sałatek, zup, dań pieczonych, deserów, sosów oraz marynat czy likierów i nalewek. Nadaje potrawom delikatny, ale zarazem wyraźnie wyczuwalny cytrynowy posmak.

Idealna trawa cytrynowa to ta świeżo zerwana, choć w naszym kraju najczęściej możemy kupić tą suszoną. Doskonale nadaje się do potraw indyjskich czy tajlandzkich, ponieważ stanowi świetne połączenie z często używanym tam mleczkiem kokosowym. Najlepiej komponuje się z owocami morza, kurczakiem albo warzywami, dzięki czemu chętnie wykorzystywana jest podczas przygotowywania dań mięsnych czy pikantnych. Warto także samemu znaleźć jej zastosowanie i eksperymentować, dodając ją do ulubionych herbat albo potraw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz