Popularna przyprawa - czubryca czerwona to właściwie mieszanka kilku różnych przypraw. Wywodzi się z Bułgarii i jest bardzo popularna w kuchni bałkańskiej. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, krzew rosnący do wysokości 50 cm. U nas często zastępowany jest podobnym cząbrem ogrodowym, który jest jednak mniej aromatyczny.
Skład czubrycy czerwonej
W zależności od producenta skład przyprawy może się różnić, ale najczęściej zawiera:• cząber,
• paprykę ostrą,
• tymianek,
• pieprz czarny,
• czosnek,
• rozmaryn,
• sól.
Niezależnie od składu jest to przyprawa bardzo ostra, więc należy stosować ją z umiarem, chyba że gustujemy w ostrej kuchni.
Czubryca dodawana jest głownie do potraw ciężkostrawnych zawierających fasolę, soczewicę, do dań z baraniny, jagnięciny. Doskonale komponuje się z jajecznicą, sałatkami z pomidorów lub serami. Dodana to potraw nie powoduje wzdęć.
Właściwości lecznicze czubrycy
Czubryca czerwona to nie tylko doskonała przyprawa. Ma także właściwości lecznicze. Może być z powodzeniem stosowana do zwalczania:• drożdżaków,
• paciorkowców,
• gronkowców,
• niektórych grzybów.Badania wykazały, że hamuje aktywność wirusa HIV, działa osłaniająco na wątrobę i przewód pokarmowy. Wyciągi mogą być stosowane na biegunki, nudności, ból gardła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz