środa, 14 października 2015

Niezwykła czubryca czerwona



Popularna przyprawa - czubryca czerwona to właściwie mieszanka kilku różnych przypraw. Wywodzi się z Bułgarii i jest bardzo popularna w kuchni bałkańskiej. Jej głównym składnikiem jest cząber górski, krzew rosnący do wysokości 50 cm. U nas często zastępowany jest podobnym cząbrem ogrodowym, który jest jednak mniej aromatyczny.

Skład czubrycy czerwonej

W zależności od producenta skład przyprawy może się różnić, ale najczęściej zawiera:

• cząber,

• paprykę ostrą,

• tymianek,

• pieprz czarny,

• czosnek,

• rozmaryn,

• sól.

Niezależnie od składu jest to przyprawa bardzo ostra, więc należy stosować ją z umiarem, chyba że gustujemy w ostrej kuchni.

Czubryca dodawana jest głownie do potraw ciężkostrawnych zawierających fasolę, soczewicę, do dań z baraniny, jagnięciny. Doskonale komponuje się z jajecznicą, sałatkami z pomidorów lub serami. Dodana to potraw nie powoduje wzdęć.

Właściwości lecznicze czubrycy

Czubryca czerwona to nie tylko doskonała przyprawa. Ma także właściwości lecznicze. Może być z powodzeniem stosowana do zwalczania:

• drożdżaków,

• paciorkowców,

• gronkowców,

• niektórych grzybów.Badania wykazały, że hamuje aktywność wirusa HIV, działa osłaniająco na wątrobę i przewód pokarmowy. Wyciągi mogą być stosowane na biegunki, nudności, ból gardła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz